Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért fontos a mentális felkészülés?

Miért fontos a mentális felkészülés?

Sport

Miért fontos a mentális felkészülés?

 

Felmerülhet a kérdés egy laikus emberben, hogy miért fontos a mentális felkészülés egy versenysportoló életében, illetve tulajdonképpen mit is jelent egy ilyen felkészülés? Ebben a cikkben az egyéni felkészülést járom körbe, mint aki több oldalról is érintett személy: versenysportoló és szakember. A csoportos és a csapat felkészülés egy másik szakterület és külön cikket érdemelnek úgy gondolom. Így a jövőben kollégáim fognak írni ebben a témában az oldalon. Most viszont, kérlek tarts velem amennyiben érdekel ez a téma!

 

Összességében egy versenysportoló mentális felkészítése, rendkívül komplex és szenzitív terület, ahova a szakma körültekintően választja meg a szakembereit, akik speciális eszköztárral, kifejezetten a sportolókra szabottan dolgoznak sokrétű tudás alkalmazása mentén, amelynek csúcsa a sportpszichológia szakirány. Szakpszichológus választhat maga mellé segítőként mentális felkészítőket (itt nem térek ki a képzések megnevezésére ebben a cikkben), akikkel szorosan jól együtt tudnak működni rész-eszköztárak alkalmazása mentén, de külön-külön is jól funkcionálhatnak csak a kompetencia határokkal kötelező tisztában lennie az adott szakembernek. (lentről felfelé, ha a szakpszichológus van a piramis tetején)

 

Az egyetemi képzéseken erre maximális hangsúlyt fektetnek és a képzések úgy vannak felépítve, hogy ezt az adott szakember felismerje aki onnan kikerül, ettől olyan fontos az egyetemi képzés. (Nekem élsportolóként ezeken felül, amikor a képzéseket megválasztottam egyéni preferenciáim is voltak, hogy kitől és hol tanulok, illetve kikkel dolgozom együtt, mivel magasabbak az elvárásaim, de ezt csak megjegyzésként, zárójelben írom ide.) Tehát a mentális felkészítés nem az edző feladata, ugyan a kettő szorosan kapcsolódhat egymáshoz, ám mégis egy külön szakma. Ugyanakkor talán az egyik legjobb párosítás, ha az edző maga az összes képzést elvégezte és minden területen otthonosan mozog (versenysport, szakedző, mentális felkészítő, pszichológus), de nem kötelessége mindez. Ezért vannak a különböző szakosodások az egyetemeken. A mentális felkészülés során etikai szempontból nem adunk a versenyzőről az edző felé bizalmi információkat, de szorosan együttműködünk egymás területeibe nem beleavatkozva. Rengeteg vita folyik jelenleg ma Magyarországon erről bizonyos területeket közt, ám véleményem szerint az összehangoltság és a sportoló maga a legfontosabb.

 

Térjünk ki röviden arra, hogy miért is fontos a mentális felkészülés egy sportoló életében, hozok pár szempontot ennek ismertetésére:

1.    Rávilágíthat új perspektívákra: olyan dolgokra, amelyekre korábban nem is gondoltál volna, hogy léteznek például,

2.    A mindset fejleszthető bizonyos technikákkal, ennek fontossága figyelemre méltó és az eredményesség ezátal fokozható a megfelelő egyéni terv elkészítésével.

3.    Tudatosság magasabb szintre emelhető, amennyiben elhiszed, hogy bizonyos dolgok tanulhatóak és nem eleve elrendeltek.

4.    Verseny fókuszáltság fel-és levezetése fejben egyéni terv alapján, ahol számtalan fontos, apró részlet kerülhet felszínre.

5.    Akadályok könnyebben vehetőek ezáltal, amely fokozza a belső motivációt.

6.    Hibák elemezhetőek, fontosságuk kiemelkedőek és javíthatóak.

 

Az egyéni felkészítés személyre szabottságot jelent, ahol elsődleges szempont a sportoló igénye, szintje, a rendelkezésre álló idő a versenyig, a sportoló elakadása és több más tényező. A  versenysportolókat, amikor versenyhelyzetre vezetjük fel, akkor egy rendkívül sérülékeny állapotba helyezzük őket, a fókusz csak és kizárólag a célra irányul. A külső tényezők, akár a legapróbb részletek is számítanak ebben az állapotban és azoknak a kizárása szükségszerű, azonban pont emiatt válnak könnyebben befolyásolhatóvá. Szükséges egy úgynevezett védelem felépítése, amely tanulható és érdemes is sportolóként magas szintű figyelmet fordítani rá!

Keresés