Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan épül fel érintőlegesen egy sportoló mentális felkészültsége?

Horváth Andrea
2024. 03. 25. 00:00:00
Hogyan épül fel érintőlegesen egy sportoló mentális felkészültsége?

Sport

Fókuszáltság

Alapvetően az ember külső és belső fókuszáltságú a hétköznapok során. Ennek az összhangnak a mértéke függ a pillanatnyi fizikai és érzelmi szükségleteinktől, amelyek térképként szolgálnak számunkra eligazodni önmagunkról való ismereteink közt. Azonban amikor versenyre készülünk sportolóként, a két fókuszáltságot fokozatosan eltoljuk a belső fókusz felé és kizárunk minden más olyan tényezőt, amely elvonhatja a figyelmünket a célról. Ezt úgy írnám le, mint egy krátert, amelynek egyik vége szélesen nyitott, míg a másik vége fokozatosan szűkül.

 

Versenyzői fókuszáltság

A fokozatosság elvét alkalmazva jutunk el a kráter legszélesebb pontjából a legszűkebb pontjába. Legvégül pedig ezen a szűk nyiláson keresztül látjuk magunk előtt a célt. Ez nem egyik napról a másikra történik, ennek is van egy meghatározott időintervalluma, egy fel-és levezetése. Ezen felül egyéni szintektől is függ az elsajátítása. Alkalmazását érdemes megtanulni, hogy a teljesítményfokozásban és eredményességben hozzon hosszú távú magabiztosságot.

 

Időzítés

Versenyhelyzet: egy teljesen átszellemült állapotot eredményez a versenyző mentális felkészültségében a megfelelő felvezetés. Sportágtól függően jellemezhető a fokozatosan befele szűkülő fókuszáltság és az arousal szint mértéke. Az arousal szint a versenyző izgalmi és aktivációs állapotát jelenti. Ez egy fiziológiai állapot, amely a hormonrendszerre is hatással van. Az érzelemszabályozás éppen ezért rendkívüli jelentőséggel bír. Mértéke annak függvénye, hogy hideg nyugalmi állapotot kíván meg az adott sportág, vagy magas szintű meleg élénkséget. Elérkeztünk a kráter legvékonyabb kijáratához, ahol szinte csak a célt látjuk. A kijáraton át egy aranyfonalat követünk a célig.

 

Versenyről visszaérkezve

A nyerés pillanatában egyéniségtől függően vagy hatalmas eufóriát, vagy egy fajta visszafogottságot él meg a versenyző. Ez attól is függ hány számban indul, milyen a rezilienciája, milyen szinten van az érzelemszabályozása. A fókuszáltságot fontos ilyenkor a célon tartani a siker érdekében. Versenyről visszaérkezve jellemző a késleltetett öröm érzete, ezt amolyan “fázis késésnek” élheti meg az adott sportoló. A versenyhelyzetet egy fokozatos levezetés követi, mértéke annak függvénye, hogy a rendelkezésünkre álló idő mekkora. Ahhoz, hogy a kráter szélesebb végébe jussunk ismét, fokozatosan szélesíteni kell a fókuszáltságot. Ezt a folyamatot úgy írnám le, mint egy rádió finom halkítását vagy erőteljes hangosítását.

Keresés